Donderdag 05 oktober 2017

Anterior Cruciate Ligament Reconstruction & Accelerated Rehabilitation. Hamstring Tendons, Remodelling and Osteoarthritis

Een letsel van de voorste kruisband (vkb) kan leiden tot een instabiel gevoel van de knie met een verhoogd risico op schade aan menisci, kraakbeen en collateraalbanden. Een reconstructie is geïndiceerd bij een functionele instabiliteit van de knie. Dit proefschrift presenteert de kennis over vkb-reconstructies met de hamstringpees (HS) autografts & versnelde revalidatie zonder brace. Centraal thema is de optimale balans tussen belasting en genezing van de vkb-graft gedurende de revalidatie. De lengte en diameter van HS autografts kunnen preoperatief worden voorspeld aan de hand van lengte en gewicht van de patiënt. Hamstringpezen regenereren in het bovenbeen, nadat ze zijn verwijderd. Er is geen correlatie tussen peesregeneratie en isokinetische hamstringspierkracht. Na een vkb-reconstructie doorlopen HS autografts kenmerkende fasen van remodellering. Dit proces blijkt nog niet afgerond 2 jaar na de vkb-operatie. Een vkb-reconstructie beschermt de knie niet tegen artrose op de lange termijn. Dit proefschrift geeft aanbevelingen voor verbetering van het revalidatieprotocol. De overeenkomst tussen remodellering van vkb-grafts en modellen van tendinopathie bij sporters biedt ruime gelegenheid voor vervolgonderzoek naar revalidatie “op maat” na vkb-reconstructies. “Knieblessure? Wacht langer met terugkeer” & “Topsporter te snel terug na knieletsel” (o.a. De Volkskrant & Eindhovens Dagblad dd. 24 mei 2016 nav proefschrift dr. RPA Janssen).
Proefschrift geschreven door R.P.A. Janssen (26-5-2016). Betrokken universiteit: Universiteit Maastricht. Trefwoorden: knie, voorste kruisband, ruptuur, sportletsel, sportorthopedie, sporttraumatologie, sport, operatie, reconstructie, hamstrings, autograft, artrose, accelerated rehabilitation, remodellering, tendinopathie

Een letsel van de voorste kruisband (vkb) kan leiden tot een instabiel gevoel van de knie met een verhoogd risico op schade aan menisci, kraakbeen en collateraalbanden. Een reconstructie is geïndiceerd bij een functionele instabiliteit van de knie. Dit proefschrift presenteert de kennis over vkb-reconstructies met de hamstringpees (HS) autografts & versnelde revalidatie zonder brace. Centraal thema is de optimale balans tussen belasting en genezing van de vkb-graft gedurende de revalidatie. De lengte en diameter van HS autografts kunnen preoperatief worden voorspeld aan de hand van lengte en gewicht van de patiënt. Hamstringpezen regenereren in het bovenbeen, nadat ze zijn verwijderd. Er is geen correlatie tussen peesregeneratie en isokinetische hamstringspierkracht. Na een vkb-reconstructie doorlopen HS autografts kenmerkende fasen van remodellering. Dit proces blijkt nog niet afgerond 2 jaar na de vkb-operatie. Een vkb-reconstructie beschermt de knie niet tegen artrose op de lange termijn.

Dit proefschrift geeft aanbevelingen voor verbetering van het revalidatieprotocol. De overeenkomst tussen remodellering van vkb-grafts en modellen van tendinopathie bij sporters biedt ruime gelegenheid voor vervolgonderzoek naar revalidatie “op maat” na vkb-reconstructies.

Lees hier het proefschrift.