Maandag 10 augustus 2015

Anterieur enkelimpingement

Het anterieur enkelimpingementsyndroom (‘footballer’s ankle’) is een veelvoorkomende oorzaak van chronische enkelklachten en treedt frequent op bij (top)sporters. Het is een klinische diagnose die wordt gekenmerkt door chronische anterieure enkelpijn met een pijnlijke, beperkte dorsaalflexie.
Onderzoeksartikel, verschenen in Geneeskunde & Sport, 1, 2006. J.L. Tol, C.N. van Dijk. Trefwoorden: Sport & Geneeskunde, footballer’s ankle, chronische enkelklachten, traction spurs, athletes ankle, therapie

Het anterieur enkelimpingementsyndroom (‘footballer’s ankle’) is een veelvoorkomende oorzaak van chronische enkelklachten en treedt frequent op bij (top)sporters. Het is een klinische diagnose die wordt gekenmerkt door chronische anterieure enkelpijn met een pijnlijke, beperkte dorsaalflexie. Standaard röntgenfoto’s tonen veelal osteofyten zonder versmalling van de gewrichtsspleet. Bij anteromediale impingementklachten wordt een Antero Mediale Impingement (AMI) röntgenopname aanbevolen. Artroscopische excisie van de weke delen (synovitis en littekenweefsel) en osteofyten resulteert in goede lange termijn resultaten bij patiënten die geen versmalling van de gewrichtsspleet hebben. Bij osteofyten die secundair aan artrose zijn, kan een artroscopische nettoyage een goede behandeloptie zijn, omdat anders slechts een artrodese resteert.