Donderdag 23 juli 2015

ACSM Position Stand 'Exercise and Physical Activity for Older Adults'

ACSM Position Stand met een overzicht van die zaken die bijdragen aan het belang van training en lichaamsbeweging van ouderen.
ACSM Position Stand (2013). Richtlijn gehanteerd door VSG. Evidence based. Trefwoorden: ouderen, fysieke activiteit, richtlijnen

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft diverse richtlijnen op haar website gepubliceerd. Op de website staan ook de ACSM Position Stands vermeld die door de sportartsen worden gevolgd en waarvan een Nederlandse samenvatting door de sportartsen is opgesteld.

De uitgever van deze Position Stand is de American College of Sports Medicine (ACSM). De ACSM is de Amerikaanse wetenschappelijke organisatie op het gebied van sport en bewegen.

Position Stands zijn officiële documenten van de ACSM over onderwerpen die gerelateerd zijn aan sportmedische zaken en bewegingswetenschappen. Alle Position Stands en Joint Position Statements zijn online gepubliceerd.

Nederlandse samenvatting van de Position Stand:

Het doel van deze ACSM position stand is het geven van een overzicht van die zaken die bijdragen aan het belang van training en lichaamsbeweging van ouderen.
Het overzicht bestaat uit 3 delen:
1. De structurele en functionele veranderingen bij het ouder worden
2. De invloed van training en lichaamsbeweging op verouderingsprocessen
3. De voordelen van langdurige en kortdurende training voor gezondheid en functionele capaciteit.

Veroudering kan niet teniet gedaan worden, maar er is voldoende bewijs dat regelmatige training de fysiologische effecten van beperkte lichaamsbeweging in het ADL kan verminderen en de levensverwachting kan verhogen door het beperken van de ontwikkeling en progressie van chronische ziekten en invaliderende afwijkingen. Er is ook een groeiend bewijs voor de psychologische en cognitieve voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.
Idealiter bevat het trainingsvoorschrift van ouderen aerobe training, spierkrachtoefeningen en lenigheidsoefeningen.
Alle ouderen zouden regelmatig moeten bewegen en een inactieve leefstijl moet worden vermeden.