Donderdag 30 juli 2015

ACSM Position Stand 'Appropriate physical activity intervention Strategies for Weight Loss and Prevention of Weight Regain for Adults

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke gezondheidsproblemen, die het risico op chronische ziekten vergroten. Lichaamsbeweging wordt aanbevolen als onderdeel van gewichtsmanagement, i.e. blijvende gewichtsvermindering door gewichtsverlies en het voorkomen van gewichtstoename.
ACSM Position Stand (2013). Richtlijn gehanteerd door VSG. Evidence based. Trefwoorden: overgewicht, obesitas, interventie, richtlijnen

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft diverse richtlijnen op haar website gepubliceerd. Op de website staan ook de ACSM Position Stands vermeld die door de sportartsen worden gevolgd en waarvan een Nederlandse samenvatting door de sportartsen is opgesteld.

De uitgever van deze Position Stand is de American College of Sports Medicine (ACSM). De ACSM is de Amerikaanse wetenschappelijke organisatie op het gebied van sport en bewegen.

Position Stands zijn officiële documenten van de ACSM over onderwerpen die gerelateerd zijn aan sportmedische zaken en bewegingswetenschappen. Alle Position Stands en Joint Position Statements zijn online gepubliceerd.

Nederlandse samenvatting van de Position Stand:

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke gezondheidsproblemen, die het risico op chronische ziekten vergroten. Gewichtsvermindering van 5-10% wordt algemeen aanbevolen; dit verkleint de gezondheidsrisico’s. Lichaamsbeweging wordt aanbevolen als onderdeel van gewichtsmanagement, i.e. blijvende gewichtsvermindering door gewichtsverlies en het voorkomen van gewichtstoename. De ACSM geeft in 2001 als algemene aanbeveling een minimum van 150 min/week matig intensieve beweging om gewichtstoename te voorkomen, maar voor gewichtsvermindering tenminste 200-300 min/week.
Recent onderzoek heeft aangetoond, dat >250 min/week matig intensieve beweging nodig is voor significant gewichtsverlies. Krachttraining leidt door toename van de vetvrije massa niet tot meer gewichtsvermindering, maar de veranderde lichaamssamenstelling heeft wel een afname van gezondheidsrisico’s tot gevolg.